Bratislavskí poslanci dali vierozvestcom miesto, ale vzali im sochu

25.10.2012 Bratislava

Bratislava 25. októbra (TASR) – Súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda napokon bude stáť na Hurbanovom námestí v Bratislave, aké súsošie to však bude, sa nevie. Mestskí poslanci dnes totiž odobrili pre vierozvestcov námestie, ktoré ešte minulý mesiac zamietli, tentokrát však nechcú súsošie Rotunda od akademického sochára Antona Gabríka, ktoré na mieste malo stáť pôvodne.

Poslanci dnes mali opätovne hlasovať len o umiestnení súsošia. Minulý mesiac schválili dve lokality – východnú stranu Bratislavského hradu a Gorazdovu ulicu. Dnes uznesenie zrušili. S umiestnením nadživotných sôch svätých na hrade pri veľkomoravských vykopávkach totiž nesúhlasila Kancelária Národnej rady SR, Gorazdovu ulicu zase nechceli organizátori cyrilo-metodských osláv. Hurbanovo námestie pre svoju sochu žiadali iniciátori jej umiestnenia - Matica slovenská, Spoločnosť sv. Cyrila, Metoda a Gorazda a Rada konferencie biskupov Slovenska pre vedu, vzdelanie a kultúru. Názor naň poslancov rozdeľoval aj dnes. "Nebude mať šťastné miesto, súsošie neprijme mládež ani účastníci diskoték, prečo tam chce niekto urobiť pietne miesto?" pýtal sa poslanec Ján Budaj (Zmena zdola-DÚ).

Poslancom sa dielo nepáči, novú sochu však do osláv nestihnú

Oveľa viac však dnes poslanci diskutovali o kvalite umeleckého diela, ktoré kritizovala aj časť odbornej verejnosti. Sochu považovali za zastaranú. "Dielo by malo vyjadrovať ducha súčasnej doby, nie dobu spred 40 až 50 rokov," upozorňovala historička umenia Zuzana Bartošová. "Rozhodnite pre budúcnosť, pre mladých a na európskej úrovni," vyzývala poslancov.

Najsilnejší klub SDKÚ-DS, Most-Híd chcel preto zorganizovať novú súťaž, Matica slovenská však varovala, že novú sochu do budúcoročných osláv vyhotoviť nestihnú. "Ak bude socha inštalovaná aj o rok neskôr, nič sa nestane," okomentoval predseda klubu SDKÚ-DS, Most-Híd Sven Šovčík. Nechcel riešenie, okolo ktorého by ľudia roky chodili a hanbili sa zaň. Ľudmila Farkašovská (SF) zase žiadala, aby sa opäť prehodnotili všetky tri pôvodné návrhy súsošia. Ani jeden pozmeňujúci návrh však poslanci neschválili. Odobrili teda námestie, no bez sochy.

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) po hlasovaní vysvetlil, že na Hurbanovom námestí tak môže stáť akákoľvek socha, napríklad aj niektorá z ďalších súťažných návrhov, s výnimkou Gabríkovej Rotundy. "Ak sa má stihnúť termín júl budúceho roku, potrebujeme veľmi rýchlo diskutovať s iniciátormi a hľadať riešenie," doplnil. Najneskôr v novembri chce Ftáčnik o situácií poslancov informovať. Pripustil tiež, že lokality, ktoré minulý mesiac poslanci schvaľovali, sa neoverovali, ale posudzovali len z odborného hľadiska.

Osadiť súsošie chceli pri príležitosti jubilejného 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy.
 

Vyberte región